top of page

MT/ Internship Interview 問一帶一路,O晒咀?😲😲😲😱

最近無論係銀行,地產,Conglo,Investment Bank係Interview都好中意問一帶一路,如果唔想將來比人問到O晒嘴,就要睇呢篇Article,了解一帶一路係乜東東同帶黎既商機。🤔

一帶一路係一個經濟概念,簡單啲講係由🇨🇳中國衍生沿線延生到東南亞,其他亞州國家,歐洲,穿通一條路線,古代我地叫絲綢之路,而家我地叫一帶一路。佢既重點係中國想透過呢個Intiative同周邊亞州同東南亞國家做多啲貿易,起多啲Infrastructure,例如高鐵、公路、橋樑、港口、機場和通訊等等,有望促進國家同國家之間既經濟發展。

呢個係一個好大既Project,而中國就擔當重要既角色,例如中國就投資整左亞投行,促進亞州建設和經濟一體化進程,同埋可以跟歐美主導既世界銀行,國際貨幣基金組織IMF等等抗衡去強化自己既Power。

❗重點❗❗❗咁一帶一路帶黎咩機遇比銀行,地產,Conglo?

第一:銀行可以多左好生意。因為中國企業會借錢係亞州,東南亞做投資,亦都多左機會收購當地既Business,所以對銀行黎講 Loan,M&A,Trade Finance既生意都會多左。

第二:好多人都知香港地產發展商都有做內地地產發展項目,而一帶一路就有助香港地產發展商進一步拓展生意到亞州其他國家。

第三:對於Conglo黎講,一帶一路有機會助促進航空業,食品,船務等,所以都會帶黎商機。例如Jardines係印尼既Footprint好強,一帶一路可以更加強化佢係東南亞既發展。而MTR前兩日都話會研究一帶一路既風險同機會。

好多時係Interview裹面,同學仔都會比問到:你對於亞州或者中國未來經濟發展有咩睇法,如果你可以從一帶一路裏面去分析呢個Initiative為果間公司或者果個行業帶黎既商機,咁就會好Impressive!

一帶一路係一個幾深既概念,我地盡量用最簡單既字眼去解釋。我地建議有興趣同學仔Google多啲同埋留意最近既新聞去了解。

Categories
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page