top of page

地產業進入冷河期?報工有咩要留意?


好多同學自覺對數字或金融行業唔係最有興趣,又或者係報完投行、銀行或Big 4後,仲想試多啲唔同行業時,就會報埋Property 同Conglomerates;不過大家唔好以為地產同Conglomerates就一定會易入過銀行,特別經濟唔係特別好時,連地產業都會受到影響,一定要睇住市況修正報工策略,想知更多就Loop落去睇啦!

.

係講下市況點樣影響大家報工前,小編想先同大家溫下書,講下地產商同Real Estate Consultancy嘅工作內容同埋分別:

.

地產發展商顧名思義就係做樓宇發展項目,四大家族:新地/恒基/長實/新世界都係發展商嘅例子。而Real Estate Consultancy就唔會起樓,但會有Agency/Consulting/Prop Man等服務,例子有:CBRE/JLL/Colliers等等。

.

地產發展商工作包括:

1. 賣樓部(Sales and Marketing),香港的樓有幾值錢真係唔使再多講,從各大發展商的income statements 可以睇到發展商收的入來源大部分來自賣樓

2. 租務部(Leasing),一般可以分為residential leasing、 retail leasing和office leasing三類。

.

Real Estate Consultancy Firms 則通常透過以下方式運作:

1. Agency服務。無論係商舖、寫字樓舖位,甚至是住宅單位都會有經紀,而經紀服務會比中原和美聯等公司尼得高檔,係跨國經營的模式下,盤源甚至會來自中、英、美和歐洲等地。

2. Consulting服務。負責的部門通常叫作Consulting Team 或 Advisory Department,會為發展商、政府和其他類型的企業提供咨詢服務,幫助佢地係不同市場發展房地產業務,具體工作包括提供數據、進行市場研究、分析每個市場的demand and supply、對發展計劃進行估值、計算投資總額和profit margin等 。

3. 物業管理:JLL和Savills等公司會做得比較多物業管理,為商廈、商場和住宅等負責燈油火蠟 、牌照、清潔和保安等一站式的管理服務。

.

地產業近況?

一般尼講樓市都會比股市遲少少顯現出減退嘅跡象,但並唔係話地產業完全無影響,大家留意下Retail Leasing嘅消息就會知道情況:

例子一:Prada下年將會關閉係位處銅鑼灣,月租高達900萬元嘅專門店(900萬除開每日都要30萬租),有消息話店鋪業主旭日國際集團有可能調整租金,月租減到500萬吸引租客

例子二:大家行過尖沙咀可能都會見到新世界Victoria Dockside Project入面嘅K11 Musea已經開業,但唔知大家有無行過入去?據說商場嘅出租率只係得 90%,剩低個10%就仲搵緊租客

.

咁報地產行業有咩要留意?

1盡量報無咁快受影響嘅部門:

係Property入面最快受經濟影響嘅一定係Retail Leasing,小編係上面舉嘅例子都係屬於Retail,所以大家就要留意下。一般尼講Office Leasing都係一簽租約簽好多年,無retail 咁易受影響,所以大家有得選擇都可以做Office Leasing

2由於發展商收入來源大部分來自賣樓,大家如果可以入到賣樓部(Sales and Marketing),就當然要入啦

3近年好多地產商積極係內地發展,因此有唔少Property MT Program都要去內地留一段時候。大家除左要望實香港個地產市場外,亦要睇實內地市況!

.

最近開始有好多同學問我地幾時搞地產同Conglomerates嘅workshop,唔好意思要大家等咁耐,我地準備好啦,你又準備好未?如果想知道更多報地產行業嘅Tips,等自己入到Property/Conglomerates MT?就快啲去就快啲報名參加!

Categories
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page